Results 1 to 7 of 7

Thread: Mpvi2 not talking to PCM please help

  1. #1
    Tuner in Training
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    40

    Mpvi2 not talking to PCM please help

    So i was tuning my truck I put a tune in it didn't like so I went to back up a step and put the tune in right before changes and nothing it says failed to connect to PCM. I put a ticket in to hptuners support and gave them the info they needed. They emailed me saying the ABS and the BCM are blocking HpTuners from connecting. Has anyone had this happen and if so what fixed it? I tried pulling fuses to both the ABS and BCM like support suggested and still nothing. Thank you in advance. Also I've used the Mpvi2 on another truck and worked no problems

  2. #2
    Senior Tuner
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Ripley, MS
    Posts
    1,682
    Quote Originally Posted by X_Racing1 View Post
    So i was tuning my truck I put a tune in it didn't like so I went to back up a step and put the tune in right before changes and nothing it says failed to connect to PCM. I put a ticket in to hptuners support and gave them the info they needed. They emailed me saying the ABS and the BCM are blocking HpTuners from connecting. Has anyone had this happen and if so what fixed it? I tried pulling fuses to both the ABS and BCM like support suggested and still nothing. Thank you in advance. Also I've used the Mpvi2 on another truck and worked no problems
    What truck are you working on?

  3. #3
    Tuner in Training
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    40
    Sorry I?m old lol 2002 Chevy Silverado 2wd 5.3

  4. #4
    Senior Tuner
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Ripley, MS
    Posts
    1,682
    Very seldom do I see problems connecting to a 411 PCM. Now, the 2003-07 P59 PCM's are a different story.

    Make sure your vehicle battery is good. Also look for corrosion on the OBD2 connector.

  5. #5
    Senior Tuner blindsquirrel's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Meridian MS
    Posts
    4,397
    Verify ground at DLC #s 4 & 5 (uncommon cause), and power at #16 (extremely common cause).

    At the dealership it was a weekly thing where some customer's idiot kids would shove pennies into the lighter sockets, pop the fuse, and then I get stuck with no-comms with the scan tool.
    Nobody wants to hear your straight-piped V6 Camaro/Mustang/Challenger/350Z. You are not in a movie, you are not 'DK'. Everyone hates you.

  6. #6
    Senior Tuner
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Franklin, NC / Gainesville, Ga
    Posts
    4,660
    It's real common on these for after market radios to cause no comm issues with the newer mpvi's - see it constantly. The older ones communicate without issues on the same vehicles. If you don't find any power or ground issues at the data link you might also want to try unhooking - not just pulling the fuse either to the radio - unplug it. Had to do this quite a few times with the newer mpvi's on the older silverado's in regards to the year model your having problems with.
    2010 Vette Stock Bottom LS3 - LS2 APS Twin Turbo Kit, Trick Flow Heads and Custom Cam - 12psi - 714rwhp and 820rwtq / 100hp Nitrous Shot starting at 3000 rpms - 948rwhp and 1044rwtq still on 93
    2011 Vette Cam Only Internal Mod in stock LS3 -- YSI @ 18psi - 811rwhp on 93 / 926rwhp on E60 & 1008rwhp with a 50 shot of nitrous all through a 6L80

    ~Greg Huggins~
    Remote Tuning Available at GHugginsTuning@gmail.com
    Mobile Tuning Available for North Georgia and WNC

  7. #7
    Tuner in Training
    Join Date
    Jan 2016
    Posts
    40
    OK tomorrow I will look at all of that and report back thank you so much