Results 1 to 15 of 15

Thread: Timed Out

  1. #1
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546

    Timed Out

    E38/T43 2011 Sierra
    Trying to write calibration to T43---Bootloader Timed out/Data transfer . Tried several times.
    Tried writing engine and T43 together--- writes engine, will not write trans.
    I don't remember ever having this happen.
    Trans works fine after the non write, just needs a few tweaks.
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  2. #2
    Advanced Tuner
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Metro Detroit Area
    Posts
    383
    I had this problem with my 5th Gen Camaro. It was due to a bad USB cable. Had to buy a brand new one. Cant say that's your issue, but that's what it was for me. Might be worth a try.

  3. #3
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    I can write my other vehicles, and I can write the engine side on the tune in question. Just not the trans
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  4. #4
    Senior Tuner
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    1,810
    Can you re-read the TCM?

  5. #5
    HP Tuners Support
    (foff667)
    Bill@HPTuners's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Hailing from Parts Unknown
    Posts
    28,358
    bootloader timeout errors are almost always related to a battery voltage or wiring issue with the vehicle. Unrelated to our hardware/software.
    It doesn't have to be perfect, it just needs to be done in two weeks...

    A wise man once said "google it"

  6. #6
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    Quote Originally Posted by gtstorey View Post
    Can you re-read the TCM?
    I will give it a try---Thanks
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  7. #7
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    Quote Originally Posted by Bill@HPTuners View Post
    bootloader timeout errors are almost always related to a battery voltage or wiring issue with the vehicle. Unrelated to our hardware/software.
    I made sure the battery was fully charged. It could be a wiring issue. It's been a long time since I did a trans tune change on this. I will try gtstoreys suggestion and go from there. Thanks
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  8. #8
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    Well, that's weird. Yes, I can read the trans portion of the tune by itself and the engine tune by itself. I am going to use the read that I just did, and modify it and then try and write it by itself.
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  9. #9
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    Made tune changes to trans, Did a write calibration and it timed out again. I can read, but not write ???
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  10. #10
    Senior Tuner
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    1,810
    Sounds like interference on the network.

  11. #11
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    I don't get that (interference on the network)?
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  12. #12
    HP Tuners Support
    (foff667)
    Bill@HPTuners's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Hailing from Parts Unknown
    Posts
    28,358
    Quote Originally Posted by Lakegoat View Post
    I don't get that (interference on the network)?
    Something in the wiring disrupting comms with the ecm.
    It doesn't have to be perfect, it just needs to be done in two weeks...

    A wise man once said "google it"

  13. #13
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    I thought he meant between my ears.
    I don't know that I can figure this out. There must be different wires for reading and for writing. ?
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8

  14. #14
    Senior Tuner
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    1,810
    Quote Originally Posted by Lakegoat View Post
    I thought he meant between my ears.
    I don't know that I can figure this out. There must be different wires for reading and for writing. ?
    Not different wires but there could be more built in protection since interference/static/noise/ while writing to the module is much more likely to cause a serious problem than just reading it.

    Are there any aftermarket items that might be tied into the network like a radio? Have you done a visual inspection of the wiring?

  15. #15
    Senior Tuner Lakegoat's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Florida
    Posts
    1,546
    There is a radio, but it is the stock radio and is off. I have removed the trans plug and reinstalled and the two computer plugs. All the wiring looks good?
    One thing---the external fuel pump is running when I am trying to write. Just thought about that. I will pull the plug on that and try again.

    That wasn't it.....
    Last edited by Lakegoat; 1 Week Ago at 10:24 AM.
    2000 Camaro SS 2015 L83 port injected, Whipple 3.0, 4L80E, 8.8 Ford
    2013 Silverado 5.3, 6L80k 8.8