Results 1 to 10 of 10

Thread: 02 Z28 Camaro Oil Pressure reading negative on scanner

  1. #1
    Potential Tuner
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    9

    02 Z28 Camaro Oil Pressure reading negative on scanner

    Just did a heads, Cam and oil pump on a 02 z28, When i have the scanner on the oil pressure is reading neagative 15.4 but the gauge in the car is showing 60lbs, I have update to the new version and it still does it, anyone ever have this problem before?

    thanks
    AL

  2. #2
    Potential Tuner
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    9
    Ok still have this problem, tried it on a 04 GTO and it reads negative also, The aeroforce gauge reads the car has pressure but nothing on the Scanner

    anyone have any clue why this is like that

  3. #3
    Potential Tuner
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    3
    I had this Problem and come to find out bad Cam bearing, i pulled the cam out and the cam bearing was Rotating inside
    If this is any help LS2 LS2 are known for this! just Google ls1/ LS2 Oil problems this is How I found my Problem

  4. #4
    A bad cam bearing doesn't explain why the gauge in the car reads good oil pressure, and the HPT scanner does not, since they read from the same sensor

  5. #5
    My camaro is doing the same thing , my Hp tuners is reading -15.4 psi and the car gauge (needle) reads 45 psi . but I have used it on Holden commodore reads fine 38 psi .

  6. #6
    Same thing here with the few fbodies I have tuned.

  7. #7
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Collinsville IL
    Posts
    698
    Maybe i'm dumb but i thought you couldn't get Oil pressure read out on the GenIII PCMs? I know you can do it on the Gen4 though.

    If you have oil pressure on the dash why worry??
    https://www.facebook.com/tuningbyshanehinds
    TuningbyShaneHinds@gmail.com
    2009 G8 GT 10.55@134.3 1.60 - Sold
    2008 A6 LS3 C6 Cammed 10.62@126.7 1.44 Sold
    2013 CTSV wagon 9.21@151
    2015 C7Z bolt ons 10.0

  8. #8
    Quote Originally Posted by 04blackgmc View Post
    Maybe i'm dumb but i thought you couldn't get Oil pressure read out on the GenIII PCMs? I know you can do it on the Gen4 though.

    If you have oil pressure on the dash why worry??
    oil pressure gauge on fbodies is horrible lol

  9. #9
    Potential Tuner
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    4
    Quote Originally Posted by Camaroal View Post
    Just did a heads, Cam and oil pump on a 02 z28, When i have the scanner on the oil pressure is reading neagative 15.4 but the gauge in the car is showing 60lbs, I have update to the new version and it still does it, anyone ever have this problem before?

    thanks
    AL
    Did you ever figure this problem out I am having the same issue. 02 Z28 doing the exact same thing.

  10. #10
    Advanced Tuner Montecarlodrag's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Pegasus Galaxy
    Posts
    902
    99-02 Camaro/firebird doesn't have the oil pressure sender hooked to the PCM so you can't see oil pressure in the scanner.
    To be able to datalog it you need to install a 03-07 truck sensor, wire it to the PCM and possibly flash a corvette OS to the PCM
    10 sec Montecarlo SS