Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26

Thread: Idle-Airflow config help

  1. #1
    Potential Tuner
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    5

    Idle-Airflow config help

    I cannot figure out how to set up a RAF table in the new scanner. I have always used Russ K config but it's useless with this. Any help is appreciated.

  2. #2
    Senior Tuner Russ K's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Regina, Sask.
    Posts
    4,199
    These are my Gen III idle tuning files.

    Russ Kemp
    Attached Files Attached Files

  3. #3
    Potential Tuner
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    5
    Thanks Russ. Is there a way to make the chart look like the old one? I cannot figure out how to add gear p/n to the row axis.

  4. #4
    Senior Tuner Russ K's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Regina, Sask.
    Posts
    4,199
    Not sure what your asking. There is no gear or P/N for the desired airflow, you have to do an idle scan in gear, and a separate scan in P/N.

    There is a STIT+LTIT in gear and a STIT+LTIT in P/N graph. And you will need my attached user Maths for this.

    Russ Kemp
    Attached Files Attached Files

  5. #5
    Potential Tuner
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    5
    LOL your right...My brain is fried from trying to figuring this thing out today.

  6. #6
    Tuner in Training
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    O'Fallon, MO
    Posts
    21
    Good info here.

    Chris
    2004 Corvette
    2004 GTO
    2013 Yukon Denali XL

  7. #7
    What is needed to open the .xml files?

  8. #8
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    399
    Quote Originally Posted by rpturbo View Post
    What is needed to open the .xml files?
    If you get the window that says Cannot Open File. Incorrect Header BS, the best luck I've had is renaming the extension (the .xml part) to .cfg . Since I dont know what OS you are using, Google renaming file extension windows 7, 8 ect and follow the instructions. You will also have to go in and fix the axis break points if they are wrong.

    I am on the newest update of 3.0 and I still have to do that. If there is a way to open xml's directly, I'd love to know as its a total pain in the ass to do it manually.

  9. #9
    Tuner in Training
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    O'Fallon, MO
    Posts
    21
    .XML files are format which the scanner is looking for when you are importing a template. they really aren't made for you to open.

    By all mean someone please correct me if I am wrong.

    Chris
    2004 Corvette
    2004 GTO
    2013 Yukon Denali XL

  10. #10
    Potential Tuner
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1
    I know this thread has been sitting a little while, but this should help some people: For each of the files Russ posted you will open them in your scanner by clicking various open folder icons. For example; to get his graph file working in your layout, download it, put it in C:\Documents\HP Tuners\VCM Scanner\Graphs, open your scanner, Right click your Graphs tab, click on Graphs Layout, then in the upper left corner click the Open Layout File button. You may or may not want to remove whatever graphs you have in there first. You do similar steps for the Chart vs. Time tab, and the Channels tab. The Gauges are up to you. Hope this helps!

    -Josh

  11. #11
    Potential Tuner
    Join Date
    Mar 2014
    Posts
    1
    As a newbie I found this helpful

    https://www.youtube.com/watch?v=XLW3RGSSD-g

  12. #12
    Tuner in Training
    Join Date
    Aug 2015
    Posts
    33
    First.. Russ, thanks for sharing, but i cant seem to open the files. Can someone talk this newbie through?

  13. #13
    Tuner Stevo's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Melbourne
    Posts
    86
    Quote Originally Posted by irocbrninrubber View Post
    First.. Russ, thanks for sharing, but i cant seem to open the files. Can someone talk this newbie through?
    Save into corresponding folder in-

    Documents > HP Tuners > VCM Scanner.

    Then open the correct config for each section.

  14. #14
    Tuner in Training
    Join Date
    Aug 2015
    Posts
    33
    Got it. Thanks Stevo

  15. #15
    Tuner in Training
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    26
    NEWBIE here and was just playing with setting this up. The Config files don't have anything listed on the top graphs to plot. I see the in gear and park lower graphs, but are the top Desired idle supposed to long anything? Thanks

  16. #16
    Tuner mcdonald77's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Bellingham, WA
    Posts
    53
    I am still learning to use my scanner. I have applied all the charts, graphs and channels. When I open the channels, the last one says unknown. Any tips to get it working. I did DL the maths

    idle.JPG
    If you need pinouts for GM 98-09 PM me your email address with year, make, model and what you need.

    2000 GMC Jimmy 6.0L w/ L92 heads and LS3 intake- Project has been parted.
    1998 Pontiac Firebird Formula 411 ecu swap/ 6.0L w/ L92 heads and LS3 intake 224/230 595/595 cam.



  17. #17
    Tuner in Training
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    28
    Quote Originally Posted by mcdonald77 View Post
    I am still learning to use my scanner. I have applied all the charts, graphs and channels. When I open the channels, the last one says unknown. Any tips to get it working. I did DL the maths

    idle.JPG
    Bump for this. I am having the same issue.

  18. #18
    Tuner in Training
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    10
    Me too. Does anyone have the idle config for the 3.0?


    thanks

  19. #19
    Tuner in Training
    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    28
    Quote Originally Posted by pat1 View Post
    Me too. Does anyone have the idle config for the 3.0?


    thanks
    Check posts 2 and 4 above. They have the required channels, graphs, charts, and math parameters. You need to download those and place them into your HPtuners files Documents > HP Tuners > VCM Scanner. Just each one in its corresponding folder and when you open the scanner you can then open those channel configs and graphs.

  20. #20
    Tuner in Training
    Join Date
    Nov 2017
    Posts
    10
    Quote Originally Posted by lanebaumann View Post
    Check posts 2 and 4 above. They have the required channels, graphs, charts, and math parameters. You need to download those and place them into your HPtuners files Documents > HP Tuners > VCM Scanner. Just each one in its corresponding folder and when you open the scanner you can then open those channel configs and graphs.
    That was easy, Thank you so much.