Results 1 to 20 of 20

Thread: 2017 ZL1 - Speed Density immediately to Reduced Power

  1. #1
    Tuner in Training
    Join Date
    Jun 2017
    Posts
    11

    2017 ZL1 - Speed Density immediately to Reduced Power

    Anyone run into this? Any time I disable the MAF the car is immediately in reduced power mode.

    No other 2017 that I've tuned as done this, and none before. Might even be isolated to just the ZL1.

    DELETED TUNE - would be a bad base.
    Last edited by candyman2; 07-18-2017 at 11:31 AM.

  2. #2
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    The 15, 16, 17 Vettes also will not run properly with MAF failed. No one has posted a solution if anyone even has one.

    I have basically disabled the effects of Reduced Power Mode and can tune VVE out of boost but cannot get more than 2 psi or so without the MAF, Z06 included.

  3. #3
    Quote Originally Posted by Higgs Boson View Post
    The 15, 16, 17 Vettes also will not run properly with MAF failed. No one has posted a solution if anyone even has one.

    I have basically disabled the effects of Reduced Power Mode and can tune VVE out of boost but cannot get more than 2 psi or so without the MAF, Z06 included.
    I run my 2016 Twin Turbo C7 (Non-Z06) in SD with up to 21 lbs without issue. Can't get cruise control to work, but everything else does.

  4. #4
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by andrewzpsu View Post
    I run my 2016 Twin Turbo C7 (Non-Z06) in SD with up to 21 lbs without issue. Can't get cruise control to work, but everything else does.
    post the tune if you don't mind

  5. #5
    Tuner in Training TransAm8723's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    14
    I did a SD Procharged C7Z on meth yesterday, we were testing some different combinations and were running out of MAF frequency up top. The secret is in the Maximum Limit Factor, or at least that is what I changed to get mine to work.
    Jeremy Capps, PhD
    Weapon-X Motorsports Tuner, Physicist


    "i really think sometimes people are scared of the cobra name....com'n people we have firebirds...its a bird on fire for christ sake...." -staringback05

  6. #6
    Tuner in Training TransAm8723's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    14
    2016 btw
    Jeremy Capps, PhD
    Weapon-X Motorsports Tuner, Physicist


    "i really think sometimes people are scared of the cobra name....com'n people we have firebirds...its a bird on fire for christ sake...." -staringback05

  7. #7
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by TransAm8723 View Post
    I did a SD Procharged C7Z on meth yesterday, we were testing some different combinations and were running out of MAF frequency up top. The secret is in the Maximum Limit Factor, or at least that is what I changed to get mine to work.
    what did you change it to? I raised mine quite a bit with no luck.

  8. #8
    Tuner in Training TransAm8723's Avatar
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    14
    I set MAF Fail High to 0 Hz, Low to 16k Hz, and MLF to 3 (just a guess, as it was above my 20psi max pressure.
    Jeremy Capps, PhD
    Weapon-X Motorsports Tuner, Physicist


    "i really think sometimes people are scared of the cobra name....com'n people we have firebirds...its a bird on fire for christ sake...." -staringback05

  9. #9
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by TransAm8723 View Post
    I set MAF Fail High to 0 Hz, Low to 16k Hz, and MLF to 3 (just a guess, as it was above my 20psi max pressure.
    That's pretty much exactly what I did and have also tried raising PR Limit to 5 and still can't build boost with a failed MAF (currently a 2017 Z06).

    I am wondering if I am missing something in the Tq Management tabs. The car runs fine, fully tuned VE up to 105kpa and full MAF, would love to have VE fully tuned top to bottom though.

  10. #10
    Tuner in Training
    Join Date
    Jun 2017
    Posts
    11
    Got some tips from andrewzpsu - started from scratch and got a much better running tune. Deleted my original.

  11. #11
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    with Maximum Limit Factor at 4.0 and Pressure Ratio Limit at 4.0 and MAF failed and the pedal at 100%

    Throttle is 100%
    no spark pulled (23 degrees)
    Cylinder Airmass maxes out at 1.03g
    MAP maxes at 126 kpa
    Desired Boost shows 170 kpa

    Axle for Predicted Engine
    Driver for Predicted Axle
    Torque for Throttle Control Source

    I don't know what is limiting the airflow....is it venting boost?

  12. #12
    Quote Originally Posted by Higgs Boson View Post
    with Maximum Limit Factor at 4.0 and Pressure Ratio Limit at 4.0 and MAF failed and the pedal at 100%

    Throttle is 100%
    no spark pulled (23 degrees)
    Cylinder Airmass maxes out at 1.03g
    MAP maxes at 126 kpa
    Desired Boost shows 170 kpa

    Axle for Predicted Engine
    Driver for Predicted Axle
    Torque for Throttle Control Source

    I don't know what is limiting the airflow....is it venting boost?
    Wastegate duty cycle perhaps?

  13. #13
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by andrewzpsu View Post
    Wastegate duty cycle perhaps?
    only vents boost with failed maf?

  14. #14
    Quote Originally Posted by Higgs Boson View Post
    The 15, 16, 17 Vettes also will not run properly with MAF failed. No one has posted a solution if anyone even has one.

    I have basically disabled the effects of Reduced Power Mode and can tune VVE out of boost but cannot get more than 2 psi or so without the MAF, Z06 included.
    I've done a few 15+ vettes z06 and GS on full SD no problems. One z06 is making a little over 1000whp and another is a shy less. No REP or any problems at all.

    Haven't had the chance to tune a 17 ZL1 yet..
    Last edited by Kaganader; 07-22-2017 at 03:45 PM.

  15. #15
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Baltimore, Md
    Posts
    834
    Quote Originally Posted by Higgs Boson View Post
    with Maximum Limit Factor at 4.0 and Pressure Ratio Limit at 4.0 and MAF failed and the pedal at 100%

    Throttle is 100%
    no spark pulled (23 degrees)
    Cylinder Airmass maxes out at 1.03g
    MAP maxes at 126 kpa
    Desired Boost shows 170 kpa

    Axle for Predicted Engine
    Driver for Predicted Axle
    Torque for Throttle Control Source

    I don't know what is limiting the airflow....is it venting boost?
    Higgs what did you find this to be?
    Factory Stock 97 SS M6 13.51 @ 104.3 mph
    Stock Longblock LS1 w/ 233/238 P.S.I. Cam
    10.81 @ 126.9 Full interior, six speed on 275 radials, a decade ago

    '99 TA trunk mounted 76mm 6 Liter
    9.0s in '09 @ 153 MPH

    Turbo 5.3 Volvo 740 Wagon
    32psi and still winding out 5th on the highway somewhere

  16. #16
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by GrannySShifting View Post
    Higgs what did you find this to be?
    Swapped from the stock blower to a whipple and got full boost in SD.

    So what's missing now, the stock boost control solenoid. On the stock setup, even unplugged electrically it would act the same way. Try pulling and plugging the vacuum hoses on it as/if needed to see if you can regain control. I never got the chance before.

  17. #17
    Advanced Tuner
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    263
    Im running into the same exact thing. 2017 ZL1 A10 with a Whipple. If I fail the MAF, I immediately go into Reduced Engine Power. It's making it a pain to get this thing dialed in. Has anyone come up with a workaround? I looked for the Maximum Limit Factor table, but couldn't find it. Where is that one hidden?

  18. #18
    Senior Tuner Higgs Boson's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Texas Hill Country
    Posts
    3,158
    Quote Originally Posted by doc350 View Post
    Im running into the same exact thing. 2017 ZL1 A10 with a Whipple. If I fail the MAF, I immediately go into Reduced Engine Power. It's making it a pain to get this thing dialed in. Has anyone come up with a workaround? I looked for the Maximum Limit Factor table, but couldn't find it. Where is that one hidden?
    it doesn't fix the issue you are having

  19. #19
    Advanced Tuner
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    263
    So how can I go about tuning the VVE? Also, I didn't have this issue on the V3 CTS V that I tuned a week or two ago. Is this something that is specific to the Camaro?

  20. #20
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Baltimore, Md
    Posts
    834
    Quote Originally Posted by doc350 View Post
    Im running into the same exact thing. 2017 ZL1 A10 with a Whipple. If I fail the MAF, I immediately go into Reduced Engine Power. It's making it a pain to get this thing dialed in. Has anyone come up with a workaround? I looked for the Maximum Limit Factor table, but couldn't find it. Where is that one hidden?
    use the Edit:Navigator and type in buzzwords for whatever you are looking for will help you find tables
    Factory Stock 97 SS M6 13.51 @ 104.3 mph
    Stock Longblock LS1 w/ 233/238 P.S.I. Cam
    10.81 @ 126.9 Full interior, six speed on 275 radials, a decade ago

    '99 TA trunk mounted 76mm 6 Liter
    9.0s in '09 @ 153 MPH

    Turbo 5.3 Volvo 740 Wagon
    32psi and still winding out 5th on the highway somewhere