Results 1 to 4 of 4

Thread: Problem starting up build 15 coyote engine for the first time

  1. #1
    Tuner
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Frankfurt Area Germany
    Posts
    68

    Problem starting up build 15 coyote engine for the first time

    Hi, got some nut to crack here. We have a 5.0 build engine starting up for the first time. Engine hardly starts up but does not run on all cylinders. Pulling the plugs show normal ignition on Bank1, (Cylinder 1-4) whereas Bank 2 (Cylinder 5-8) plugs are all completly wet. Changes were Injectors from MU52 to 1050x, data is considered correct as to ID specs in the tunefile. Besides that no changes have been made to the previous known tune file. It looks like the complete Bank2 is affected. We discover no missfire sounds during engine operation, however gas smell is obviously present.

    OBD Codes show:
    P0345 - Camshaft Position Sensor A Circuit (Bank2) (Pending)
    P0349 - Camshaft Position Sensor A Circuit Intermittent Bank2 (Pending)
    P0390 - Camshaft Position Sensor B Circuit (Bank2) (Pending)
    P0394 - Camshaft Position Sensor B Circuit Intermittent Bank2 (Pending)

    Plugs are new and gapped properly on all cylinders. Cam position Sensors are in the correct location and seated properly, so do the front phaser solenoids. Double checked all wiring.


    Anyone some ideas ?
    Last edited by G-Town-GT; 5 Days Ago at 10:48 AM.

  2. #2
    Advanced Tuner veeefour's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Poland
    Posts
    476
    Your timing chains are messed up - stop whatever you doing and fix this asap. Your issue is mechanical.
    Last edited by veeefour; 4 Days Ago at 12:26 AM.

  3. #3
    Tuner
    Join Date
    Feb 2016
    Location
    Frankfurt Area Germany
    Posts
    68
    Quote Originally Posted by veeefour View Post
    Your timing chains are messed up - stop whatever you doing and fix this asap. You issue is mechanical.
    That was my next suspicion. So I called the engine builder and he claims everything is allright. He will forward me the documentation of the engine build with pictures of the cam timing. I'm curious on what that will show.

  4. #4
    Advanced Tuner veeefour's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Poland
    Posts
    476
    Yeah yeah, we had 2 engines like that already - classic symptoms. The same problem all over again - timing the 2 gen with 1 gen specs...