Results 1 to 7 of 7

Thread: New to tuning. Hard start. trying to tune Idle

  1. #1
    Potential Tuner
    Join Date
    Jan 2022
    Posts
    3

    New to tuning. Hard start. trying to tune Idle

    Hi new to Tuning and I have a couple questions. first when trying to start cold it cranks and backfires i stop cranking and go back to cranking and it fires right up. I read a few post where it was the Cam sensor. I put a new one in and still same issue. I checked the wiring. I have 12 going to the Cam sensor with the key on. I have been following Rinkrat456 idle guide. it idles decent, surges a little up to I cut in the LTFM after doing the Idle airflow. then it runs a little rough. can someone take a look at my tune and see if there is something they see and point me in the right direction.

    2003 Chevy 2500hd 4x4
    6.0l w. NV4500
    cold air intake
    shorty headers
    Cam is a BTR Truck Torque cam

    thanks
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    242
    Do you have any codes? It is does sound like a missing cam sync, the car will start 50% of the time as it takes a stab, it's like the distributor being 180 degrees out.

    Can you log these?


    Cam log.png
    Last edited by 4wheelinls1; 1 Week Ago at 09:47 PM. Reason: Add image

  3. #3
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    242
    Idle spark and fuel trims look fine, you need to add more logging channels, see what is available in the scanner in engine idle section and add away.

  4. #4
    Advanced Tuner dhoagland's Avatar
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    Aubrey TX
    Posts
    449
    Are you Drive by Wire or Drive by Cable?
    2011 Camaro 2SS Convertible L99 Bone Stock for now
    2003 Dodge 2500 5.9 Cummins QC 4x4. Airaid, 2nd Gen Intake, Grid Heater Delete, D-Tech 62/65/12, Magnaflow. Bully Dog: Propane Injection, Triple Dog W/Outlook Crazy Larry. Edge EZ, BD Flow-Max, 48RE: Sonnax Sure Cure/Transgo combination, Derale turbulator, billet input, Triple Disc, Super servo, 4 ring Accumulator. :beer

  5. #5
    Senior Tuner
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Ripley, MS
    Posts
    1,211
    Quote Originally Posted by dhoagland View Post
    Are you Drive by Wire or Drive by Cable?
    It's DBW.

  6. #6
    Potential Tuner
    Join Date
    Jan 2022
    Posts
    3
    It ended up being a bad cam sensor. I got kicked and got 2 vad ones from the parts store. I put the old one in from before rebuild and starting problem went away.

  7. #7
    Advanced Tuner
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    242
    Quote Originally Posted by 03ChevyCrewCab View Post
    It ended up being a bad cam sensor. I got kicked and got 2 vad ones from the parts store. I put the old one in from before rebuild and starting problem went away.
    Yep, so many cheap poor quality parts on the market these days, pay the extra get Delphi.